Jalkojen virheasennot


Ihmisen alaraaja on erittäin monimutkainen kehon osa. Jalkaterässä on 26 luuta, 55 niveltä, 107 nivelsidettä ja 31 lihasta. Luut, nivelet, lihakset ja hermot muodostavat toiminallisia kokonaisuuksia. Alaraaja koostuu reisiluusta, sääri- ja phjeluista sekä jalkaterän luista. 
( Duodecim, Terveet jalat, Riitta Saarikoski, Minna Stolt, Irmeli Liukkonen)


 Aikuisiässä jalkaterien rakenteet alkavat heikentyä. Nivelsiteet ja jänteet venyvät vuosien kuormittumisen ja mahdollisen ylipainon vuoksi. Jalkakaaret madaltuvat ja jalkaterien pituus kasvaa. Löysärakenteisen kaarijalan pituus voi kasvaa useita senttimetrejä. Päkiä levenee ja jalkaterän leveys kasvaa. Jos lihakset ovat heikot, rakenne muuttuu voimakkaammin. Tätä vähitellen etenevää muutosta voi seurata mittaamalla jalkateriejn pituudet esimerkiksi aina kun siirrytään kesäkengistä talvikenkiin ja päinvastoin.
 ( Duodecim, Terveet jalat, Riitta Saarikoski, Minna Stolt, Irmeli Liukkonen)


Alaraajojen nivelten liikerajoituksista ovat usein yhteydessä lihasepätasapainoon: lihaksissa esiintyviin heikkouksiin ja kireyksiin. Myös nivelten joustavuus, vetolujuus ja murtumalujuus vähenevät. Jalkaterän virheasennot ja nivlekulumta yleistyvät, mikä johtaa ympärysmitan (kengissä laajuus) lisääntymiseen. (Duodecim, Terveet jalat, Riitta Saarikoski, Minna Stolt, Irmeli Liukkonen)

                                      

Osteoporoosi

Yleisin luustoon ikääntymismuutos on luukato eli osteoporoosi, jonka vuoksi luumassa vähenee ja luun mekaaniset ominaisuudet heikkenevät. Lihasvoiman vähetessä ja asentotunnon heikentyessä myös tasapainon hallinta ja asennon korjaamiskyky heikkenevät. Tämän vuoksi kaatumistapaturmat ja niihin liittyvät luunmutrumat lissäntyvät. Estohoitoina kiikuta sekä alaraajojen lihas- ja tasapainoharjoitteet ovat avainsana. Lisäksi kannattaa varmistaa riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti. On syytä kiinnittää huomio kenkien tukevuuteen ja joustavuuteen. 
 (Lähde; Duodecim, Terveet jalat, Riitta Saarikoski, Minna Stolt, Irmeli Liukkonen)

Tervejalkaisina maailman syntyy noin 90-98% lapsista. Elämänsä aikana jalka- ja alaraajavaivoja ja -sairauksia on noin 60%:lla ihmistä ja erillaisia jalkakipuja- ja -vaivoja kokee noin 90% ihmisistä. Iän lisääntyessä myös jalkakivut ja -vaivat lisääntyvät.
Erillasia jalkakipua ja -vaivoja on olemassa yli 200. Osa niistä on perinnöllisiä, mutta suurin osa syntyy vuosien kuluessa elämäntapojen seurauksena. Myös alaraajojen ja jalkaterien virheasennot ja niihin liittyvät nivelten muuttuneet liike mallit ovat yhteydessä jalkavaivoihin.

Alaraajojen ja jalkaterien kuntoon ei kuitenkaan kiinnitetä juuri huomiota niin kauan kuin keho tuntuu terveeltä. Jalkojen  omahoitoon liittyvät tiedot, eikä jalkoihin liittyviä terveysriskejä tunneta. Jalkojenhoitopalveluita käytetään harvoin. (Lähde; Duodecim, Terveet jalat, Riitta Saarikoski, Minna Stolt, Irmeli Liukkonen) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti