Jalkahoitopalveluiden tarjonta


Tietämys jalkahoitopalveluja tarjoavien ammattilasiten työnkuvasta on monesti epäselvä. Ei tiedetä, milloin mennä kosmetologille, jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneelle, jalkojenhoitajelle tai jalkaterapeutille. Kun ihmisillä on toimintakykyä haittaavia jalkakipuja, yleensä hän menee terveyskeskukseen tai omallelääkärille tai ei hakeudu hoitoon lainkaan.
( Duodecim, Terveet jalat, Riitta Saarikoski, Minna Stolt, Irmeli Liukkonen) 


Jalkaterapeutit


Jalkojenhoidon ammattihenkilöitä, jotka ehkäisevät ja hoitavat monimuotoisia alaraaja- ja jalkasairauksia, ovat jalkaterapeutit (AMK), kansainväöisesti nimikkeellä podiatrist ja rekisteröidyt jalkojenhoitajat. Suomesta puuttuu jalkavaivojen hoitoon erikoistuneet lääkärien, ns. jalkalääkäreiden ammattikunta (www.footcenterofmanhattan.com)
Jalkaterapeutin koulutus ammattikorkekoulussa kestää 3,5 vuotta.
(Duodecim, Terveet jalat, Riitta Saarikoski, Minna Stolt, Irmeli Liukkonen)


Muita jalkoja hoitavia ammattiryhmiä


Kosmetologit hoitavat pääasiassa terveiden jalkoja esteettisin tavoittein. He ohjaavat asiakkaita, joilla on erillaisa jalkasairauksi ja- vaivoja, jalkaterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.
Jalkojenhoidon ammattitutkinnon (60 op, mikä vastaa vuoden opintoja) näyttökokein voi suorittaa kosmetologin tai terveydenhuollon perustutkinnon ja käytännön työkokemuksen jälkeen. Tutkinnon suorittaneet osallistuvat jalkojen perushoidon toteuttamiseen ja toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiossa ja ammatunharjoittajina. Fysioterapeutin perustutkinon jälkeen podiatrista fysioterapiaa opiskelleet keskittyvät työssään alaraajavaivoihin. He hoitavt alaraajan tai jalkaterän toimintahäiriöitä.
( Duodecim, Terveet jalat, Riitta Saarikoski, Minna Stolt, Irmeli Liukkonen) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti